Mijn verhaal over de inwendige pomp

Ik ben Annelies Scholtens en ben al 42 jaar diabeet type 1 en afhankelijk van een inwendige pomp. Het Isala ziekenhuis in Zwolle is het enige ziekenhuis in Nederland waar je hiervoor behandeld kunt worden. Ik loop hier sinds 2006 voor behandeling en heb inmiddels mijn 2e pomp.

Sinds ik deze pomp gebruik heb ik goede bloedsuikers en een mooie hba1c. Dat was voor 2006 niet het geval, ik ben 2 ½ jaar ziek geweest en heb niet kunnen werken. Ik had toen een uitwendige pomp en zeer slechte bloedsuikers. Heb daardoor ook een diabetes burn-out gekregen en heb 6 weken in Beatrixoord moeten verblijven. De opname van insuline met een infuusnaald (van uitwendige insuline pomp) of met een insulinepen door de huid wilde niet meer, met als gevolg hoge tot zeer hoge bloedsuikers. Het enige alternatief dat nog voor een oplossing kon zorgen was de inwendige insuline pomp, die de insuline onderhuids afgeeft.

Vanaf het moment dat ik de inwendige insuline pomp had, waren de bloedsuikers weer stabiel en op het juiste niveau, en was werken ook weer mogelijk, en kon ik weer normaal leven. Als de inwendige insuline pomp verdwijnt, zijn we weer terug bij af, en dus weer veel ziekte en het werken zal na enige tijd ook niet meer mogelijk zijn. En dus weer veel ziekenhuis opnames als gevolg.

Annelies S