Mijn verhaal over de inwendige pomp

1988 hebben ze ontdekt dat ik diabetisch type 1 had. Ik ben begonnen net als de meeste met spuiten in been ging eerst 2 maal daags binnen een paar maand naar 4 keer daags. In het begin gaat het goed maar naar een tijdje gaat het niet meer, zat heel vaak hoger dan mijn apparaatje kon meten. Ik heb ook toen der tijd veel in het ziekenhuis gelegen toen was het nog zo 4 keer per jaar, en dan was het niet voor een paar dagen maar een week of 3 tot 4.

En toen was er een doorbraak, de uitwendige pomp kwam op de markt. In het begin ging het goed moest wel vaak bij spuiten maar het was iets beter. Na enkele jaren was mijn bloedsuikerspiegel ontzettend ontregeld, dit kon alleen met een andere pomp weer goed komen. 5 jaar later kreeg ik een andere pomp. Dit ging echter totaal niet goed. Ik was heel moe, ik zat meer thuis en ging vrijwel nergens meer heen. De daar op volgende jaren lag ik vaak langdurig in het ziekenhuis.

Toen kwam de mogelijkheid om mee te doen aan een onderzoek voor een inwendige pomp. Dat hield in dat je een half jaar de pomp aan ging en dan een half jaar op de uitwendige . Na bijna 4 jaar op de wachtlijst te hebben gestaan was het feest, ik was 1 van de eerste die de inwendige pomp kreeg . Met de inwendige pomp was het in het begin weer zoeken naar de goede instellingen. Ook moest ik wennen aan dat ding in je buik. Het ging heel goed met de suikers, ik had een gemiddelde van 130 en ben toen naar de 80 gegaan zo goed ging het en geen ziekenhuis meer.

Toen was het half jaar voorbij en moest ik weer over op de uitwendige pomp. Het was met een maand weer helemaal verkeerd. Ik ging weer over op de inwendige, natuurlijk zijn daar ook problemen mee maar deze zijn makkelijker op te lossen en er word meteen naar gekeken en er word dan gerinst (schoongemaakt). De eerste pomp heb ik bijna 9 jaar gehad, nu in november 2 jaar de tweede pomp. Er zijn nadelen aan de inwendige pomp maar mijn levensstandaard is zo verbetert, dat houd je niet voor mogelijk. Ik kan weer auto rijden, met mijn dochter winkelen en met mijn kleinkind naar de dierentuin. In al die jaren dat ik de inwendige pomp heb, heb ik maar 1 keer in het ziekenhuis gelegen voor de diabetisch. Ik wil en kan niet meer zonder, kan niet meer terug naar de oude situatie, echt niet.

Mirna H.