Hoe het leven voor diabetespatiënten, die afhankelijk zijn van de inwendige insulinepomp, er na juni 2019 uitziet, is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Dit is voor ieder persoon anders omdat ieders lijf en ziekte anders is. En we geen glazen bol hebben waarmee we kunnen voorspellen hoe dingen gaan lopen.

Ik krijg de vraag geregeld in mijn spreekkamer. En bij ieder consult bespreek ik dan ook met de patiënt hoe we er samen alles aan kunnen doen om de kwaliteit van leven te behouden. Met elkaar schetsen we dan een beeld van hoe de toekomst er uit KAN zien. De eventuele keuzes die daarin gemaakt moeten worden, maken we samen. En voor overleg of vragen kan iedereen bij mij terecht. De medische zorg begeleiding staat voor mij op 1.

Het valt me in de spreekkamer iedere keer weer op hoe strijdvaardig patiënten zijn. Sommigen maken zelfs echt hun levenswerk van het vinden van een oplossing. Niet alleen voor henzelf, maar voor alle patiënten die betrokken zijn. Een race tegen de klok die zij met volle overtuiging aangaan. Ik vind dat mooi om te zien. Niet alleen in de spreekkamer, maar bijvoorbeeld ook in het item van Eenvandaag dat afgelopen juli werd uitgezonden.

Er komen weer een aantal spannende maanden aan. Ook ik wacht in spanning op de reactie van Medtronic en de eventuele tegenbeweging van bijvoorbeeld de Diabetesvereniging.
En.. hoe gaan de ontwikkelingen van de nieuwe inwendige pomp. Ohw hadden we soms maar een glazen bol…

Marian Muis, internist