Over de pomp

De inwendige insulinepomp heeft een diameter van ca. tien centimeter en wordt operatief onderhuids ingebracht. Vanuit de pomp loopt een katheter naar de buikholte, waar de insuline wordt afgegeven. Vrijwel exact op de plaats waar hij moet zijn, vlakbij de lever. Het tempo waarin dat gebeurt, is precies te voorspellen omdat de insuline niet eerst door de huid of bloedbaan hoeft. Er zijn dus geen onverwachte schommelingen.

‘Net als een goedwerkende alvleesklier dat zou doen, bereikt de insuline vrijwel direct de lever.’

Cijfers

In oktober 2016 is vastgesteld dat de inwendige pomp geïndiceerd zou zijn voor duizend moeilijk instelbare diabetespatiënten in Nederland. Toch zijn er wereldwijd slechts een paar honderd in gebruik. Doordat er niet geleverd kan worden, kiezen specialisten vaak voor een minder optimale behandeling. Ook de hoge kosten spelen een rol: De pomp kost meer dan € 40.000,- per stuk. Dat verdient een verzekeraar alleen terug als dezelfde patiënt zonder pomp, maandenlang in het ziekenhuis zou liggen.

‘Zonder pomp liggen deze mensen gemiddeld 45 dagen per jaar in het ziekenhuis. Mét inwendige pomp slechts enkele dagen.’

Het verhaal van…

Lees de verhalen Sacha W., Mirna H., Jaap S., Hannie R. te O., Anja M., Annelies S. en Els de D. over de inwendige pomp.

Levensbedreigende productiestop

Op dit moment is Medtronic de enige leverancier van de inwendige pomp. Reden voor de productiestop is het complexe productieproces en de inschatting dat de markt te klein is. Door het kleine volume haken toeleveranciers af en raken onderdelen verouderd. Medtronic is nog wel bereid om een aantal inwendige pompen vooruit te produceren. Zo hebben Nederland en Frankrijk voor 2018 de beschikking over een beperkt aantal pompen, bestemd voor patiënten wiens pomp in 2018 vervangen moet worden.